Andrzej Sapkowski

"Nedávno jsme psali, že v rozhovoru pro Rádio Gdaňsk Andrzej Sapkowski ohlásil novou knihu o příbězích Zaklínače, který se těší velké popularitě. Autorovo prohlášení bylo poměrně tajemné a vzbudilo živou diskusi – hlavně na téma, zda je možné je brát vážně; někteří podotýkali, že Sapkowski už dříve několikrát slíbil Geraltův návrat, ale nic z toho nebylo.

Autorovo prohlášení je překvapivé i proto, že během několika posledních let Sapkowski spíše vylučoval možnost napsání pokračování zaklínačského cyklu, neboť jej ve své tvorbě považoval za uzavřenou kapitolu. Tentokrát však mnohé nasvědčuje, že spisovatel svůj slib myslí naprosto vážně.

Server Virtuální Polsko přemluvil k vyjádření Mirosława Kowalského, šéfredaktora nakladatelství SuperNOWA, které knihy Andrzeje Sapkowského vydává.

Kowalski přiznává: „Jediné, co mohu říct, je to, že se bude jednat o román, nikoli o novelu nebo sbírku povídek, a že se jeho děj bude odehrávat v reáliích zaklínačského světa.“ Načež dodává: „Nebude to žádný prequel, ani sequel, což už ostatně Sapkowski několikrát veřejně zdůrazňoval, ale naprosto samostatná věc.“

Bohužel však to, co může znamenat označení „naprosto samostatná věc“, nevíme.

Když byl tázán, kdy můžeme očekávat nového Zaklínače, Mirosław Kowalski naznačuje, že pravděpodobně až za dva roky a že kniha vyjde už měsíc po odevzdání nakladateli. Tato slova mohou nasvědčovat, že práce na novém Sapkowského románu je teprve v počáteční fázi.

Sám Andrzej Sapkowski zatím nechce na téma svého nového projektu prozradit nic dalšího, takže na odpovědi na množící se otázky budeme muset pravděpodobně chvíli počkat."